Kukurūzų nauda

Pažvelgus į tai, kur mes sutinkame kukurūzus ir jų produktus, matome, kad yra ikrai pastebimas kukurūzųuniversalumas. Pačių kukurūzų pasaulyje yra labai daug rūšių. Pas mus populiariausi saldieji kukurūzai. Tačiau jų yra labai daug įvairių spalvų, tik pasišventę sodininkai bando ir Lietuvoje užsiauginti vieną kitą gražią kukurūzų rūšį.

Maistinė sudėtis

Daugiausiai kukurūzuose yra angliavandenių, tačiau taip pat yra ir baltymų, riebalų beveik nėra. Kaip ir iš bulvių, taip ir iš kukurūzų galima gaminti krakmolą. Būtent čia atsiranda kukurūzų universalumas, kadangi kukurūzų krakmolas labai plačiai naudojamas pramonėje. Jis dedamas į visokį maistą, jo priedus, konditeriją, prieskonius, kepinius. Tai labai geras natūralus priedas maistui. Tačiau ir patys kukurūzai yra sėkmingai naudojami maisto gamyboje.

Pašarai gyvuliams

Patys prasčiausi, blogiausios rūšies kukurūzai naudojami pašarams. Taip pat esant derliaus brokui. Aukščiausios rūšies kukurūzai, žinoma, keliauja į žmogaus mitybos ratą, o gyvuliams tenka prastesni kukurūzai. Jais šeriamos kiaulės, graužimai, karveliai, paukščiai. Tai puikus ir maistingas pašaras.

Žmogaus maisto komponentas

Kur mes maiste naudojame kukurūzus? Kartais šiek tiek įžūliai nusiteikę žmonės, važiuodami tarp miestų rugpjūčio mėnesį, apsidairę stabteli ties kukurūzų lauku ir paslapčia pasigriebia vieną kitą prinokusią burbuolę. Juk geltonas gražus kukurūzas – tikra dovana iš gamtos. Pats paprasčiausias būdas vartoti šviežią derlių – išsivirti kukurūzą vandenyje ir valgyti aptepus sviestu ir pabarsčius druska. Kukurūzo burbuolę reikia verdančiame vandenyje virti lygiai 4 minutes, nes verdant ilgiau, ima kietėti kukurūzai ir darosi neskanu. Kitas būdas skaniai paruošti kukurūzus – juos džiovinti. Džiovinti kukurūzai naudojami dvejopai. Didžioji jų dalis yra malama ir gaminami kukurūzų miltai, kurie vėliau atsiduria įvairiuose gaminiuose, o mažesnioji dalis yra tiesiog pašaunama kepti. Džiovinti kepami kukurūzai yra vadinami spragintais kukurūzais arba kitaip – popkornais. Sunku ir patikėti, kad tie maži balti debesėliai vis dar yra tie patys kukurūzai! Kukurūzų miltai taip pat turi panašų skonį ir pasižymi panašiu traškumu. Taip pat kukurūzai, kurie nėra džiovinami, yra konservuojami. Tada jie išlaiko savo saldumą ir vėliau naudojami maistui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *